Nivalassa yläkoulun oppilaat vierailevat teollisuuskylässä teknologia-alan yrityksissä ja tutustuvat paikan päällä työhön ja työpaikkoihin. Näin luodaan myönteistä kuvaa teknologiateollisuuden monista mahdollisuuksista.
– Tervetuloa tutustumaan Pro Estore Oy:öön. Valmistamme koneistettuja komponentteja kotimaisille yrityksille, ase- ja autoteollisuudelle. Lähdetäänpä tehtaan puolelle seuraamaan työn kulkua, sanoo yrityksen operatiivinen johtaja Juha Rauhala yläkoulun oppilaille, joista monet ovat elämänsä ensimmäisellä tehdaskäynnillä.
Rauhalan johdolla perehdytään Hopeatiellä sijaitsevan yrityksen 3 400 neliön tehdashalliin, jossa CNC-koneistajat ohjelmoivat suuria tuotantokoneita.
Tutuksi tulevat jyrsimet, sorvit, teollisuusrobotit ja koordinaatiomittalaitteet.
Tehtaassa työskentelee koulutettuja erikoisosaajia, automaatioasentajia, kokoonpanotyöntekijöitä, varasto- ja toimihenkilöitä sekä insinöörejä. Työntekijöitä yrityksellä on noin 60.
Tutustumiskierros etenee koneistus-, jyrsin- ja sorviosastojen kautta kokoonpanohalliin, jossa komponenteista kootaan erilaisia kokoonpanoja asiakkaille.
Puolituntisen vierailun lopuksi kurkistetaan varaston puolelle, miten valmiit tuotteet lähtevät eteenpäin.
– Ammattitaitoinen, alan peruskoulutuksen käynyt ja työkokemusta omaava koneistaja saa meiltä heti työpaikan, Rauhala sanoo.
Hän kehottaa oppilaita hakeutumaan alalle esimerkiksi TET-harjoittelun kautta.
Rauhala on ollut koneistus- ja metallialalla 30 vuotta. Takana on alan tutkinto. Ura on edennyt koneistajan tehtävistä johtoportaaseen.
– Ala on innostava. Joka päivä oppii uutta. Meillä on lukuisia kiinnostavia tehtäviä. Moni on saanut työpaikan harjoittelun kautta.
Työelämätietoa
Yrityskäynnit ovat yläkoululaisille ohjattua tutustumista työelämään. Monelle nuorelle vierailut ovat ensikosketus erilaisiin ammatteihin.
Matias Sikala, Otto Palola ja Onni Päivärinta ovat kiinnostuneet ammatillisesta koulutuksesta.
Tässä vaiheessa vaihtoehtoja on useita: koneistus, levyseppähitsaus ja teollisuusrakentaminen. Yhteishaku on edessä ensi vuonna. Sitä ennen käynti alan yrityksessä on poikien mukaan paikallaan.
– Näkee alan koneita, laitteita ja tuotantoa. Pääsee käymään yrityksen sisällä, näkee mitä tehtaassa valmistetaan ja saa tietoa yrityksestä. Pelkkä yrityksen nimi ei paljoa kerro, pojat tuumaavat.
Teollisuuskyläkierroksen aikana käydään myös ELME Studiossa, jossa tutustutaan testilaboratorioon, väsytystestaukseen ja metallin 3D-tulostukseen. Koulutuskeskus JEDUn infopisteellä on esittelyvideo metallialan työstä ja koulutuksesta.
Vierailu Pro Estoressa saa pojilta kehuja.
– Hyvä, että koulussa järjestetään tällaisia vierailuja. Saa pohjaa ammatinvalintaan.
Työelämään tutustuminen opetussuunnitelmassa
Yläkoulun oppilaanohjaaja Asta Sorviston mukaan työelämään tutustuminen on osa opetussuunnitelmaa ja kuuluu kaikille oppilaille.
– 7. luokalla TET-päivä on jossakin tutussa yrityksessä, ja 8. luokalla on kaksi viikon pituista TET-jaksoa. Yritysvierailut rohkaisevat oppilaita tiedustelemaan harjoittelupaikkoja itsellisesti yrityksistä, kun työpaikka on tutustumiskäynnistä tuttu.
8. luokan OPO-tunneilla perehdytään eri ammatteihin ja muistellaan yritysvierailujen antia. Syksyn alussa oppilaat hakevat TET-paikkoja. 9. luokalla keskitytään yhteishakuun ja peilataan oppilaan tavoitteita koulutusalalle vaadittaviin pohjapisteisiin.
Teknologia-alaan perehdyttää myös yritysesittelyopas, jossa yritykset esittäytyvät toimenkuvineen ja yhteystietoineen. Monet yritysten edustajat vierailevat yläkoulussa kertomassa yrityksen toiminnasta.
Sorviston mukaan yritysvierailujen myötä oppilaiden hakeutuminen kesätöihin alan yrityksiin on lisääntynyt huimasti.
– Kesätyöstä on se hyöty, että ammatilliset opinnot keskeytyvät harvoin, kun työnkuva on tiedossa.
– Yhteistyö eri toimijoiden kesken on sujunut mallikkaasti. Hienoa, että Nivalassa on laajaa osaamista ja lukuisia yrityksiä teollisuuskylässä, josta oppilaat voivat etsiä harjoittelupaikkoja, Sorvisto toteaa.
Yhteistyöllä tuloksiin
Nivalan Teollisuuskylä Oy tekee aktiivisesti työtä teknologia-alan vetovoiman lisäämiseksi.
Yrityskäynnit ovat kehittämispäällikkö Jari Tirkkosen mukaan keino herättää nuorten kiinnostus metallialaa kohtaan.
– Tavoitteena on tuoda tietoa ja innostaa nuoria teknologia-alalle.
Vierailujen taustalla on yritysten työvoimapula. Muutama vuosi sitten alan opiskelijamäärät lähtivät laskuun eikä teollisuus saanut koulutettua työvoimaa.
Yhteistyö yritysten, yläkoulun ja Jedun kanssa on tuottanut tulosta. Teknologia-alan myönteinen kuva on vahvistunut. Asiaa vauhditti MeTekno-hanke vuonna 2019, jolloin 800 Oulun eteläisen alueen koululaista tutustui metalliteollisuuteen.
Hankkeen myötä alan hakijamäärät tuplaantuivat. Viime syksynä Jedun metallipuolella aloitti kaksi opiskelijaryhmää.
Metallialalle voi pätevöityä myös oppisopimuksella ja rekrykoulutuksella. TE-koulutuksia järjestetään pitkin vuotta.
Syksyllä alkaa yritysvierailujen seitsemäs vuosi.
– Tätä nykyä reilut 300 yläkoululaista tutustuu vuosittain teollisuuskylässä toimiviin yrityksiin, Tirkkonen sanoo.
Lisätietoja Nivalan Teollisuuskylä Oy kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen 0400 392 463