3D-metallitulostuksen jälkikäsittely tehostui – Jani Koski suunnitteli opinnäytetyönä toimivan vesityskärryn ELME Studiolle

ELME Studiossa metallin 3D-tulostuslaboratoriossa vesityskärryyn tutustumassa Jani Koski, yliopettaja Sakari Pieskä Centria AMK:sta, laboratorioteknikko Pekka Takanen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä, lehtori Jari Kaarela Centria AMK:sta ja kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

 

Nivalalainen Jani Koski tutustui ELME Studion metallin 3D-tulostuslaboratorion moniin mahdollisuuksiin insinööriopintoihinsa kuuluvan opintokäynnin yhteydessä. Vierailu oli innostava. Koski sai idean metallitulostukseen liittyvän opinnäytetyönsä aiheeksi.

 

– Otin yhteyttä ELME Studioon ja selvisi, että tulostuslaboratoriossa tarvittiin ratkaisua metallin 3D-tulostuksessa syntyvän jauheen jälkikäsittelyprosessiin, Jani Koski kertoo.

Metallitulostimen suodattimen puhdistuksen ja materiaalin jälkikäsittelyn ratkaisuksi hän suunnitteli liikuteltavan vesityskärryn ja jauheen jälkikäsittelyn prosessikuvauksen.

– Metallijauhe on hyvin paloherkkää. Siksi suodattimessa oleva aine pitää kastella läpimäräksi ennen poistamista. Märkä jauhe upotetaan vesialtaaseen. Vesityskärryssä vesi ja tarvittavat työkalut ovat valmiina yhdessä paikassa ja työ on sujuvaa, Koski sanoo.

Tarvittaessa kärry saadaan nopeasti ulos, jos jauhe rupeaa reagoimaan hapen kanssa ja kipinöimään.

Valmis vesityskärry on 140 senttiä pitkä, 160 senttiä korkea ja 90 senttiä leveä. Vesityskärryn valmistukseen osallistui kymmenkunta Jedun ensimmäisen vuosikurssin metallialan opiskelijaa harjoittelujaksoillaan ELME Studiossa. Kärry on tehty RHS-putkipalkeista.

– Tarvitsimme jauheen jälkikäsittelyyn seinään kiinnitettävää puhdistuslaitetta paloturvallisemman vaihtoehdon. Vesityskärry on toimiva ratkaisu ja helpottaa tulostuslaboratoriossa työskentelyä, sanoo kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

Vesityskärryä voi hyödyntää metallijauheen jälkikäsittelyprosessissa niissä yrityksissä, joissa on vastaavanlainen metallitulostin kuin ELME Studiossa.

Opinnäytetyön tekeminen oli Kosken mukaan palkitsevaa. Vesityskärryn 3D-mallinnuksen suunnitteluun ja piirustuksiin meni kolme kuukautta. Kevät vierähti kirjoitustyössä.

Työn myötä hän perehtyi muun muassa materiaalin jälkikäsittelyn vaiheisiin, metallin 3D-tulostimen toimintaan ja 3D-mallinnukseen.

– Aihe oli mieluisa ja työ käytännönläheinen. ELME Studion kanssa tein koko ajan yhteistyötä ja saamani palaute ohjasi työn tekemistä. Valmiin vesityskärryn näkeminen oli palkitseva hetki.

Erityisen tyytyväinen Koski on siihen, että työ tuli tarpeeseen. Vesityskärryyn ja sen käyttöön hän tutustui ELME Studion 3D tulostinlaboratoriossa yhdessä opinnäytetyön ohjaajien yliopettaja Sakari Pieskän ja lehtori Jari Kaarelan kanssa.

Koski valmistui toukokuussa tuotantotalouden insinööriksi Centria AMK Ylivieskan yksiköstä. Oman alansa kesätyössä hän on Ojala Groupilla Sievissä laatuinsinööriharjoittelijana.

 

Teksti ja kuva Elisa Kujala