Metalli- ja teknologiateollisuus tuli hankkeen avulla tutuksi lähes 800 nuorelle – Työpaikan sai 18 opiskelijaa

ConMill Oy:ssä Matti ja Matias Ylikotila tekevät työstöratasuunnittelua tietokoneella.


Metallialan osaajapulaan havahduttiin Nivalassa muutama vuosi sitten, kun alan opiskelijamäärät lähtivät laskuun, eikä teollisuus saanut koulutettua työvoimaa.

– Koulujen ja yritysten kanssa mietittiin, mitä tilanteelle voisi tehdä. Lähdettiin edistämään teollisuuden imagoa ja myönteistä kuvaa. Yläkouluikäisille on kerrottu juurta jaksain metalli- ja teknologiateollisuudesta, ELME Studion kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen kertoo.

Asiaa on vauhdittanut kolmivuotinen MeTekno-hanke. Lähes 800 nuorta on tutustunut alan työpaikkoihin ja ELME Studion tutkimusympäristöön.

Työ alkaa tuottaa tulosta. Koulutukseen hakijoiden määrä on tuplaantunut.


TET-jaksoilla metalli tutuksi

ConMill Oy:n tehtaalla Nivalan Järvikylällä Matti Ylikotila suunnittelee tietokoneen isolla näyttöruudulla työstörataa CNC-konetta varten. Vieressä Matias Ylikotila seuraa työn etenemistä.

Veljekset opiskelevat ammattikoulussa CNC-koneistajaksi ja ovat työharjoittelussa. Matti vielä pari päivää. Viimeisen näyttökokeen jälkeen hän saa todistuksen kone- ja tuotantotekniikan peruslinjalta. Työpaikka yrityksen CNC-koneistajana on varmistunut.

Matias on metallipuolen toisella vuosikurssilla ja jatkaa työharjoittelua.

– Tässä ei tehdä samaa työtä, vaan edetään työvaiheesta toiseen. Puolet päivästä menee tietokoneella suunnitellen ja loppupäivä työstetään CNC-koneella kappaleita metallista tai muovista. Väliin mahtuu monenlaista tekemistä. Työ on mukavaa. Koko ajan oppii uutta, Matti Ylikotila sanoo.

Matematiikka ja englannin kieli ovat tarpeen.

– Työstöarvot lasketaan perinteisesti laskukoneella, ja ohjelmat ovat englanniksi. Harjoittelussa olen päässyt tekemään oikeita töitä, Matias Ylikotila kertoo.

Metallialaan pojat tutustuivat yläasteella tehdasvierailujen yhteydessä. Ala kiinnosti heti ja ohjelmointi innosti.


Huipputekniikka vaatii koulutettuja osaajia

Toimitusjohtaja Väinö Konttila lähti MeTekno-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajaksi, koska ei löytänyt koneistusalan alihankintayritykselleen työntekijöitä.

– Saan viikoittain puheluja yrittäjiltä, jotka etsivät koulutettua väkeä. Nivalassa on heti 20 koneistajalle tai levypuolen moniosaajalle työpaikka. Minä olen löytänyt hankkeen kautta työntekijöitä.

ConMill Oy:ssä on viisi työntekijää. Yritys on vahvassa kasvussa. Järvikylän tehtaan lisäksi työpiste on keskustassa Aikun tiloissa ja Aseman seudulle valmistuu 600 neliön tehdashalli.

– Uusiin tiloihin tulee uusi kone ja tekijöitä tarvitaan. Tietokone ja automaatio lisääntyvät. Perinteistä metallityötä on hyvin vähän, Konttila sanoo.

Yrityksessä tarvitaan CAD- ja CAM-järjestelmien hallintaa, työstö- ja laserteknologian tuntemusta.

– Oma-aloitteisuus, tarkkuus, englannin kielen taito ja matematiikan hallinta ovat tekijälle hyviä ominaisuuksia, Konttila sanoo.

Työn vaativuutta lisää se, että Nivalassa teollisuusalan yritykset ovat panostaneet alan huipputekniikkaan.

– Vaativien koneiden käyttäjäksi ei hypätä koulunpenkiltä. Työhön pätevöityy yrityksen prosesseissa erilaisten työvaiheiden kautta.


Uutta yhteistyötä

MeTekno-hankeen myötä yläkoululaisille ja opinto-ohjaajille järjestettiin 30 tehdasvierailua, joihin osallistui lähes 800 henkilöä. ELME Studiolla oppilaat perehtyivät työelämään, tutkimus- ja kehittämistoimintoihin sekä 3D-metallin tulostamiseen.

– Alaa on markkinoitu kouluissa, Konekapinassa, Jedun rekry- ja metallipäivässä sekä markkinointiviikon tapahtumissa. Osallistuimme Alihankintamessuille Tampereella. Juttuja ja ilmoituksia on ollut alueen lehdissä ja pari esitettäkin on tehty, Tirkkonen kertoo.

Yhteistyö Centrian insinöörikoulutuksen kanssa on ollut tiivistä muun muassa päättötöissä. Yrityksille suunnattiin kartoituskysely uuden teknologian hyödyntämis- ja osaamistarpeista.


Harjoittelun kautta työhön

MeTekno-hanke on loppusuoralla. Tirkkonen on tyytyväinen saatuun palautteeseen ja tuloksiin.

– Kiinnostus metallialaa kohtaan on lisääntynyt. Hakijamäärän tuplaantuminen on hyvä alku. Oppilaitosten ja yritysten kanssa etsitään uusia toimintamalleja. Yrityksissä TET-jaksojen kautta työllistyminen nähdään parhaaksi keinoksi saada osaavaa työvoimaa, Tirkkonen sanoo.

Hankkeen kautta työpaikan sai 18 opiskelijaa: 10 sai vakituisen työn ja kahdeksan jatkoi kesätöissä tai oppisopimuksella.

Teollisuuden työvoimapulan Tirkkonen ei oleta ratkeavan hetkessä. ELME Studion yhteistyöverkostossa hankkeelle suunnitellaan jatkoa.

MeTekno-hankeessa olivat mukana ELME Studio, Niva-Kaijan koulu, Koulukeskus JEDU, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry, ConMill Oy ja Nivalan Teollisuuskylä Oy. Hankkeen rahoittaja on ELY-keskus/Keskipiste-Leader.


Teknologia uudistuu. ConMill Oy:n uusimpaan työstökoneeseen tutustumassa Matti ja Matias Ylikotila, ConMill Oy:n toimitusjohtaja Väinö Konttila, kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä ja ELME Studion työharjoittelijoiden ohjaajana toiminut Pekka Takanen.

 

Lisätietoja:
Nivalan Teollisuuskylä Oy / ELME Studio kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen puh. 0400 392 463