Formnext-messuilta haettiin uusinta tietoa 3D-teknologioista

Kuvassa 3D-tulostetun puun juurella vasemmalta Toni Krankkala Nihakista, Marko Vossi Vossi-Groupista, Marko Hannus JEDUsta, Pekka Takanen ELME Studiosta, Kirsi Tammela Manscolta, Jari Tirkkonen ELME Studiosta, Pasi Hautamäki ja Juha Eskola JEDUsta, Sanna Teiskonen HT-Laserilta, Jani Heiska Mecaplanista ja Ari Alakangas NIHAKista.

 

Alueen yrityksistä ja ELME Studion asiantuntijoista sekä yhteistyökumppaneista koostunut seurue tutustui viime viikolla Frankfurtin Formnext-messuilla uusimpiin 3D-valmistusteknologioihin.

Nivalan Teollisuuskylässä ELME Studio on metallin 3D-tulostuksen edelläkävijä. Vuosi sitten hankitulla metallin 3D-tulostuslaitteistolla tehdään merkittävää alan tutkimustyötä. Laitteistolla toteutetaan teknologiatutkimukseen liittyviä vaativia materiaalitesti- ja kokeiluajoja alueen yritysten tarpeisiin. ELME Studiossa metallin 3D-tulostuksen parissa työskentelee kymmenkunta henkilöä.

3D-tulostusmessuilta haettiin uusinta tietoa alan teknologiasta ja 3D-tulostuksen tulevaisuuden näkymistä. 3D-tulostuksen laiteteknologiat, ohjelmistot ja jälkikäsittely kehittyvät varsin nopeasti. Uusi tekniikka tuo markkinoille alati uusia laitevalmistajia. Matkalla selvitettiin myös metallin 3D-tulostuksen koulutustarpeita, jotta uusien laiteinvestointien myötä yritykset saavat osaavaa työvoimaa jatkossakin.

Alan tietoa tarvitaan, jotta alueen yritykset pysyvät metallin 3D-tulostuksen kärjessä ja voivat vastata kilpailukykyisellä teknologialla nopeasti kehittyviin kansainvälisiin markkinoihin. Matka tarjosi oivan mahdollisuuden verkostoitua alan suomalaisten ja kansainvälisten ammattilaisten kanssa.

Nivalasta matkalla oli alueen teollisuusyritysten, koulutuksen, yrityspalvelujen ja tuotekehityksen ammattilaisia: Mansco, Mecaplan, JEDU, NIHAK ja Nivalan Teollisuuskylä/ELME Studio. Saksassa seurueeseen liittyivät 3D-tulostimia maahan tuovan Vossi Group Oy:n ja teollisuusyritys HT-Laser Oy:n edustajat.

Formnext-messut on Euroopan suurin 3D-tulostustapahtuma, joka kerää vuosittain 27 000 kävijää. Messuilla oli reilut 600 näytteilleasettajaa 30 maasta. Esillä olivat alan laitevalmistajat ja viimeisimmät teknologiat niin metallin 3D- kuin myös muiden materiaalien tulostamisesta.

Nivalan Teollisuuskylä Oy/ELME Studio järjesti matkan yhteistyössä NIHAKin kansainvälistymispalvelujen kanssa. Tutustumismatka oli osa ELME Studion Metallien 3D-valmistuslaboratorion käynnistäminen (Me3Lab) –hankkeen toimenpiteitä.

ELME Studio on asiantuntijapalveluita tuottava organisaatio, jonka projekteja rahoittavat pääsääntöisesti yritykset, kunnat, EU/EAKR, TEKES, Leader ja Pohjois-Pohjanmaan Liitto.

Lisätietoja
Nivalan Teollisuuskylä Oy/ELME Studio kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen, puh. 0400 392 463.