Työharjoittelusta intoa työelämään – Metallialan työt tehdään yhä useammin tietokoneella

Tekemällä oppii. Rami Savela ja Johan Koirikivi harjoittelevat manuaalisorvausta induktiolinjan osia varten työnohjaaja Pekka Takasen johdolla.

JEDUn Nivalan toimipisteen metallialan ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat parhaillaan työssäoppimisjaksolla. ELME Studiolla Johan Koirikivi Haapavedeltä ja Rami Savela Ylivieskasta ovat päässeet nopeasti tosi toimiin ja sorvin ääreen.

– Mukavia töitä ja uusia koneita, TIG-hitsausta, jyrsimen käyttöä ja osien laakerointia. Syksyn tutustumisjakson jälkeen halusin tänne harjoitteluun ja onneksi pääsin, Koirikivi sanoo.

Kuuden viikon aikana ELME Studion mittauslaboratorio, metallin 3D-lasertulostus ja koneistuspalvelut työtehtävineen tulevat pojille tutuksi.

– Hitsaus on minulle uutta, samoin jyrsimen käyttö. Nyt tiedän metallin 3D-tulostuksestakin. Laser-tekniikassa ohjelma ohjaa robottia, joka hitsaa. Mielekästä tekemistä riittää. Yksistään työpaikkaan perehtyminen on iso asia, Savela sanoo.

Metallialasta Koirikivi innostui peruskoulun teknisten töiden yhteydessä. Savela hakeutui opintoihin lukion jälkeen isänsä ehdotuksesta.

– Välivuosi, hän sanoo, syksyllä menen armeijaan ja sen jälkeen katson, jatkanko opintoja vai hakeudunko ammattikorkeakouluun. Ala tuntuu omalta. Koko ajan oppii uutta ja metallialan työt kiinnostavat.

Koirikivi on katsellut jo työpaikkoja. Koneistajan paperit hän saa parin vuoden kuluttua ja miettii jo nyt pitäisikö opiskella vuosi lisää ja hankkia myös hitsaajan pätevyys.

– Se tuo työnhakuun mahdollisuuksia. Työpaikkoja näyttää olevan Nivalassa.

Mikä sitten on poikien mukaan metallialan harjoittelussa parasta?

– Monipuolinen työ. Tämä ei ole yksitoikkoista ollenkaan. Ja tietysti mukava työporukka.

Yhteishaku meneillään – metalliala on varteenotettava vaihtoehto

Metalliosaston lehtori Hannu Takalo toteaa, että JEDUsta valmistuu osaavia alan ammattilaisia metallialan yritysten tarpeisiin.

– Jos opiskeluaikana opettelee käyttämään koulun metallilaitteita monipuolisesti, työpaikka on lähes varma.

Metallialan työ on Takalon mukaan yhä enenevässä määrin tietokoneohjelmointia. Metallityötä ei välttämättä tehdä enää raskaassa ja likaisessa työympäristössä.

– Perinteiset metallin työvaiheet pitää kuitenkin hallita. Kädentaitoja ei voi ohittaa.

Ensimmäisenä vuonna opiskellaan hitsauksen, koneistuksen sekä levy- ja asennustöiden perusasiat ja perehdytään muun muassa työturvallisuuteen. Peruslinjan jälkeen erikoistutaan joko levyseppähitsaajaksi tai koneistajaksi. Opiskelija voi hankkia osaamista myös ohutlevytöistä. Lähialueella on useita ohutlevyalan yrityksiä.

Toinen ja kolmas vuosi painottuu tietokonesovellusten opiskeluun. Käytännössä työstettävät tuotteet piirretään ja ohjelmoidaan tietokoneelle, josta tieto siirretään työstökoneelle. Työssäoppimisjaksoja on joka vuosi vähintään kuudesta kahteentoista viikkoon.

– Hyvä havainnointikyky sekä mittaus- ja laskentataidot ovat eduksi, Takalo toteaa.

Kaikille yhteisiä aineita ovat muun muassa englanti, matematiikka, ruotsi, liikunta ja yhteiskuntaoppi. Peruskoulun jälkeen koulutus kestää kolme vuotta, yo-pohjalta reilut kaksi vuotta. Kaksoistutkinnon suorittaa muutama opiskelija vuodessa.

Metalliala kiinnostaa nuoria. Viime vuonna hakijoita oli 60. Sillä määrällä käynnistyi kaksi rinnakkaisluokkaa. Suurin osa hakijoista tulee suoraan peruskoulusta.
Tutkinnon suorittaneet sijoittuvat lähialueen metalliyrityksiin, osa lähtee jatko-opintoihin.

– Moni saa työssäoppimisen kautta työpaikan. Yhteistyö alueen yritysten kanssa toimii erittäin hyvin. Yritykset ottavat haastavista ajoista huolimatta harjoittelijoita ja järjestävät työnohjauksen. Monelle harjoittelupaikka järjestyy kotipitäjästä, Takalo sanoo.

ELME Studiossa Jedun harjoittelijat tutustuvat alan uusimpaan tekniikkaan

ELME Studio on uusien tuotantoteknologioiden tutkimuksen, koulutuksen ja elinkeinoelämän yhteisö. Sen tavoitteena on olla merkittävin kansainvälinen tulevaisuuden tuotantotekniikan osaaja Suomessa.
ELME Studio sijaitsee teollisuuskylän ja ammattioppilaitoksen välittömässä läheisyydessä ja tekee kiinteää yhteistyötä Koulutuskeskus JEDUn kanssa.

– Viime vuonna ennen koronarajoituksia 28 harjoittelijaa ennätti olla meillä työssäoppimisjaksolla. Pääosin olivat JEDUn metallipuolelta, mutta myös ICT-opinnoista. Tällä hetkellä talossa on yksi ICT-harjoittelija metalliharjoittelijoiden lisäksi, kertoi kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.

– Työssäoppimisjaksoilla harjoittelijat pääsevät tutustumaan uusimpiin teknologioihin ELMEn tutkijoiden ja asiantuntijoiden opastuksella. Osaamisen kehittäjänä meillä on tärkeä rooli, koska kaikkia laitteitamme ei vielä ole alueen yritysten käytössä. Toivottavasti kevään koronarajoitukset eivät tuo enempää keskeytyksiä nuorten työssäoppimiseen, Tirkkonen sanoo.

 

Erowan mittakoneella opetellaan esiasettelua työnohjaaja Pekka Takasen opastuksella. TO-valvontakäynnillä JEDUn metalliosaston lehtori Hannu Takalo.

 

Alan töissä. Tässä lankasahataan väsytyssauvoja 3D-metallitulostetusta aihiosta.

 

Robotin ohjelmointia laserhitsausta varten.

 

Teksti ja kuvat Elisa Kujala