
Pro Estore Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löytynoja esittelee 5-akselisen Grob G550 -työstökeskuksen toimintaa.
– Tehdaskierros on paras tapa perehtyä metallialan työhön. Silloin saa oikean kuvan yrityksestä ja CNC-koneistajan monipuolisesta työstä, sanoo Pro Estore Oy:n toimitusjohtaja Tommi Löytynoja.
Nivalan teollisuuskylässä Hopeatiellä Löytynoja esittelee yläkoulun oppilaille metallialan hienomekaanisia tuotteita sairaala-alan laitevalmistajille sekä ase- ja autoteollisuudelle valmistavan yrityksen toimintaa.
Pro Estoren suuressa 3200 neliön tehdashallissa koneistajat ohjelmoivat isoja tuotantokoneita. Tutuksi tulevat jyrsimet, sorvit, teollisuusrobotit ja koordinaatiomittalaitteet. Koneen näyttöruudulta voi seurata työn etenemistä.
– CNC-koneistaja hallitsee ohjelmoinnin sekä koneistuksen vaakakaraisilla työstökeskuksilla ja monitoimisorveilla. Ohjelmoinnit tehdään tietokoneella. Työ on miltei tavallista toimistotyötä, Löytynoja kertoo.
CNC-koneistajaksi aikova osaa Löytynojan mukaan käyttää tietokonetta, ymmärtää metalleista ja omaa hyvän hahmottelukyvyn.
– Sillä pääsee alkuun.
Pro Estore tarvitsee uusia työntekijöitä. Nopeasti kehittyvällä alalla ongelmana on se, että CNC-koneistajista on valtakunnallinen pula. Koulutettuja osaajia yritys hakee eri puolilta Eurooppaa.
Löytynoja innostaa yläkoululaisia metallialan koulutukseen. Haasteellisella toimialalla mielekästä työtä ja työpaikkoja riittää. Alaan voi tutustua yrityksessä myös TET-harjoittelun kautta. Pro Estore Oy työllistää 63 työntekijää.
Monipuolista ohjelmointia
Eka-Sorvaus Oy:n toimitusjohtaja Jari Harjula pitää yläkoululaisten tehdasvierailuja tärkeänä nuorten ammatinvalintaa ajatellen.
-Näin saadaan kumottua alaa kohtaan olevia ennakkoluuloja, ja nuoret näkevät metallialan mahdollisuudet. Tämä on siistiä sisätyötä, ja haasteita riittää.
Yritys valmistaa erilaisia osia, komponentteja ja kokoonpanoja teollisuuden kone- ja laitevalmistajien tarpeisiin.
Eka-Sorvaus Oy:ssä yläkoululaiset perehtyvät yrityksen toimintaan osastoittain CNC-koneistuskeskuksesta ja hitsausosaston manuaali- ja robottihitsauskoneiden kautta pesu-, suojaus-, puhallus- ja maalausosastolle sekä lähettämöön ja tavaran vastaanottoon.
Tekijöitä ja osaajia yritys tarvitsee muiden teollisuuskylän metallialan yritysten tavoin moniin tehtäviin.
-Metalliala ei ole pelkkää perinteistä hitsausta ja koneistusta, vaan monipuolista ohjelmointia ja asetteiden tekoa, CNC-koneistusta moderneilla koneilla, robottihitsausta, kokoonpanoa ja testausta, maalausta, pakkausta ja varastointia, Harjula toteaa.
Juuri nyt yritys hakee CNC-koneistajia jyrsintään ja sorvaukseen.
Elinvoimaa metallista
Teollisuuskylässä yläkoululaisten yritysvierailuja lähdettiin toteuttamaan yritysten aloitteesta yhteistyössä ELME Studion, JEDUn ja Niva-Kaijan koulun kanssa.
-Yritykset tarvitsevat työntekijöitä, koneistajia, hitsaajia ja eri työvaiheiden valmistajia. Työpaikkavierailuilla halutaan nostaa teknologiateollisuuden tunnettavuutta nuorten keskuudessa, jotta alan koulutus olisi kiinnostava vaihtoehto, sanoo kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen Nivalan Teollisuuskylä Oy:stä.
Helmikuussa ensimmäiset yrityskäynnit toteutettiin yhteishakua ajatellen yläkoulun teknisen työn 60 oppilaalle. Tutustumiskohteina olivat Pro Estore Oy, Eka-Sorvaus Oy, NTcab Oy, ProMechanics Oy ja ELME Studio.
ELME Studiossa kiinnostuksen kohteina olivat metallin 3D-tulostin ja JEDUn infopiste, jossa opinto-ohjaajat Ulla Laulumaa ja Virpi Niku kertoivat alan koulutuksesta.
Tirkkosen mukaan jo pari vuotta sitten toteutettu MeTekno-hanke keskittyi teknologiateollisuuden imagon nostamiseen. Kolmivuotisen hankkeen aikana lähialueen lähes 800 nuorta opettajineen tutustuivat moniin teollisuuskylän teknologiayrityksiin.
-Nuoret kiinnostuivat alasta, ja JEDU Nivalan metalliosaston oppilasmäärä tuplaantui. Alalle saatiin motivoituneita oppilaita. Se näkyi osaamisen kehittymisenä jo harjoittelujaksoilla.
Tehdasvierailut jatkuvat keväällä.

Asetusten tekoa pystykaraisella Haas-työstökoneella.

Eka-Sorvaus Oy:n toimitusjohtaja Jari Harjula kertoo yläkoulun oppilaille hitsauksen automaatiosta ja robottihitsauslaitteista.

Jari Harjula esittelee yrityksessä valmistettua koneistettua tuotetta, joka on pintakäsitelty ja korroosiosuojattu.

Jedun info-pisteellä on tietoa. Opinto-ohjaajat Ulla Laulumaa ja Virpi Niku kertovat metallialan koulutuksesta.

Metallin 3D-tulostimella tulostettuja tuotteita.

ELME Studiossa kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen esittelee metallin 3D-tulostimen toimintaa.
Lisätietoja Nivalan Teollisuuskylä Oy kehittämispäällikkö Jari Tirkkonen puh. 0400 392 463.